POLITIKA, HLEB I KNJIGA

Socijalni roman na neki način. Spadao bi u oblast memoarske literature da nije reč o drugima: Gaji Petroviću, Vojislavu Lubardi, Sveti Lukiću, Tode Čolaku o poznatim, u svoje vreme, kulturno-političkim incidentima. Autor i njegovi pokušaji samo su povod za razmišljanje o društvu posebno i o društvu uopšte, utoliko tu i tamo ipak nije daleko od filozofije. U završnoj glavi se, štaviše, utvrđuju polazni stavovi za jednu buduću političku ekonomiju socijalizma, tako što se kao osnovni društveno-ekonomski odnos tog društvenog uređenja i osnovna protivurečnost njegova precizira: lična ili grupna svojina nad pravom političke odluke protivurečnost koja će se pokazati i te kako bitnom kod raspada Jugoslavije i krvavih događaja koji su sledili. Jedan primerak tiposkripta i danas se čuva u arhivi Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

* * *

Iako napisana još 1982, ova knjiga objavljena je tek kada su političke okolnosti to dozvolile, tek 1991, i to jedino u četvorotomu KROZ SOCIJALIZAM DO BOGA: zajedno sa PRVIM DANIMA, ESEJOM O BOGU i FILOZOFIJOM I VEROVANJEM.

* * *

U sabranim delima objavljena je prvi put samostalno. Za tu priliku autor je pripremio sledeću uvodnu noticu:

Ovo je drugo izdanje svedočenja pod naslovom POLITIKA, HLEB I KNJIGA, za ovu priliku gde-gde ponešto popravljeno. U međuvremenu je komunističko-jednopartijski socijalizam doživeo krah, svejedno su svedočenja ovakve vrste ostala ne samo aktuelna nego se tek danas vidi koliko su ona potrebna ne bi li se odolelo manipulaciji koju savremena sredstva komunikacije sve više omogućavaju. Nije problem u tome da se jedna totalitarna ideja zameni drugom, pa i dalje mi uz nju, mi najbolji, nego je problem kako da štampa i televizija ne služe totalitarizmu, kako da čovek prepozna manipulaciju i svoj pravi interes, a ne prosto: nametni se i otmi ili budi prevaren!  Ne, nikad više, iako nije slučajno što se tu i tamo baš od političara (umesto, prirodno i pre svega, od crkvene hijerarhije) zagovara (sad pa!) veronauka po školama, a ne jednostavno hermenau­tika — umeće čitanja i između redova, veština gledanja i iza tv-slike?

M. N.

RAZOTKRIVANJE SKRIVALICA

Realistički pisana, dokumentarno, ova knjiga visokog umetničkog nivoa završava i određenim socijalno-filozofskim zaključcima. Kroz susrete samoga pisca, inače inžinjera — autora već jednog romana baš o inžinjerskoj emigraciji i jednog neortodoksnog eseja — kroz susrete njegove sa izdavačima i mogućim recenzentima razotkriva se postepeno sav sistem skrivalica i prinude u društvu. Zadivljuje način na koji autor uspeva da sačuva veru u smisao stvaralaštva i budućnost. Njegovo filozofsko oko kao da otkriva: patimo, ali istorija zna i za veća nasilja, zadovoljstvo je već i učestvovati u njoj.

Knjiga ima trajnu vrednost upravo onoliko koliko je tačno da se istorija ponavlja — od robovlasništva itd. pa do socijalizma itd. Knjigu je onoliko nužno štampati koliko je osmišljenost života i umetnost sam način punog i pravog življenja.

(Mr Miroslav Kostić o POLITICI, HLEBU I KNJIZI)

 

KAKO JE BILO MOGUĆE?

Kako je u opštem jednoumlju bilo moguće ostati zdrave pameti i jasnog pogleda, te napisati tako dobru knjigu, u kojoj likovi nisu crno-beli, ne prosto pošteni ili nepošteni intelektualci, iskreni marksisti ili oni drugi, poltroni, već su zaista živi i u svom i zamahu i trpljenju sa svim nijansama ponašanja, a ipak najzad, svi oni i sve to, s jednim jedinim objašnjenjem — protivurečnošću u samom marksizmu? Kako? Neka mi oprosti g-din Nešić, a on je još uvek aut­sajder, to je moguće jedino ako je pisac u stanju da se bez i malo ozlojeđenosti, a kamoli mržnje, odrekne svake karijere u jednom takvom društvu.

(Dr Vladimir Goati o POLITICI, HLEBU I KNJIZI na promociji u „Kući Đure Jakšića“)

 

Sadržaj:      

Živoj uspomeni

na dan 5. oktobra

1977.

POSLEDNJI SUSRET

  1. Oduševljenje i njegova granica ili o Tode Čolaku

  2. Naklonost i od nje preča stvar ili o Sveti Lukiću

  3. O tome šta je sa romanom dalje bilo

  4. O tome kako se rađao esej

  5. Muke posle muka ili o Vojislavu Lubardi

  6. Slovo posle slova ili o Gaji Petroviću

  7. O tome šta je sa esejom dalje bilo

  8. O tome kako se rodio ishod

EPILOG

NAPOMENE


INŽINJERSKI TAČNA VIVISEKCIJA

Čitajući o putu M. Nešića kroz izdavaštvo ka širem krugu čitalaca — a tada i nisam znao da ću biti recenzent — moj osnovni utisak bio je: iz tih i takvih tokova M. Nešić je ispirao zlatna zrnca i, stapajući ih rastvorima sopstvene žuči, izlio zlatnu polugu za otvaranje zamandaljenih vrata...

Za mnoge biće to iznenađenje. To je inžinjerski tačna, milimetarski precizna vivisekcija mnogih oblasti društva: i ekonomije, i politike, i izdavaštva. Da li je to baš sve tako kako je M. Nešić opisao, recenzent ne tvrdi, ali — kao da sumnje nema — skoro magnetofonski zvuče zapisani razgovori. O spaljivanju knjiga mnogo je rečeno. O sudbini rukopisa još nepostalih knjiga daleko manje se zna. Sa njima se drukčije igre igraju. Najčešće neme, kao u kolu bez muzike. Mnogi slavni pisci su prolazili sličnim trnovitim stazama. Ovih dana pišu kako se potucao i vagabundisao vrsni Brodski dok je izbrodio iz žabokrečinastih mrtvaja gde vladaju kreketani neskloni piscu na pomolu. Jer mnogo komponenti je spleteno u rezultantu koja otvara izdavačka vrata. Urednici su ne retko slični piscima početnicima, i oni se peku na potpaljenim vatrama izdavačkim. Možda su to dve ribe na istoj vatri, jedna drugoj ne veruje. Ali M. Nešić kao da ima razumevanja za izdavačko-uredničke muke. Zato i navodim zapis koji sam sačinio na margini pri prvom čitanju: „Oprostite M N, bacih na papir umesto suza — koliko li je znanih i neznanih prepušteno da iscvili zbog izbegavalačkih manira urednika–izdavača koji izdadoše ne samo autora već i moguće čitaoce.“

M. Nešić je prepatio kao i mnogi. Možda i drukčije. Ali je imao snage da o tome sačini zapise i napiše knjigu, da je čak u desetak primeraka poveže, jer — kako piše — „oseća moralnu obavezu da sa rukopisom upozna ljude koji su njime... poimenice opisani“. Predlažem da preraste u pravu knjigu dostupnu daleko brojnijem čitalištu nego što su to prijatelji i radoznalci. Preporučujem je svakome ko je i najmanji redak objavio, a još više onima koji tek nameravaju da se late ovog mukotrpnog posla. Pročitajte ovo delo! Čitajući uživaćete što je neko, prolazeći sopstvenu izdavačku golgotu, imao snage da napiše i ovo: „Ako nemaš svoju reč i nisi subjekat — nužno si objekat... Ali što god da bude i kako god da bude... Ja sam... na kraju zadovoljan... Bio sam radoznao“... Punih usta mučnine, i čitalac će biti zadovoljan ako je radoznao. Knjiga je, kao i svako delo stvaralaštva, autorova slika, kako on svet vidi i nama prosleđuje. Ja sam uživao što se našao čovek da je napiše.

(Miroljub Jevtović o POLITICI, HLEBU I KNJIZI)

 

 

Vraćanje na početak

232 stranic

80-gramska bezdrvna hartija

Format 12,5 x 20,5 cm

Povez broširan, heftovanjem ojačan

Korice 250-gramske, bindakot, plastificirane

Na poleđini portret autora

Osim u "Prosvetinim" knjižarama u Beogradu, knjiga se po ceni od 300 dinara s poštarinom može naručiti i elektronski (za inostranstvo 10 €)

mine@drenik.net

Isporuka pouzećem,

plaćanje poštaru