Miroslav

Miša

Kostić

Potpis Josipa Vidmara u ime Saveza književnika Jugoslavije

Nagrađivan je već od osnovne škole (tri diplome dečijeg književnog časopisa "Zmaj") a kao maturant za svoj rad iz oblasti književnosti dobio je priznanje od Saveza književnika Jugoslavije, 1959, kada i  objavljuje svoju prvu zbirku pesama. Sledi poema NA RASKRŠĆU, 1960, pa drama u tri čina PREPOROD, 1962. Iz političkih, ali i nekih drugih razloga, prestaje da piše, pa tek 1988. objavljuje svoj prvi roman RUPA. Sledi poetska zbirka POPLAVA, 1989, pa istorijsko-dokumentarna knjiga RATNI GOVORI MILANA NEDIĆA i novi roman LUDNICA, 1990. Zatim objavljuje još dve zbirke pesama, poetski roman OGLEDALO, 1993, i dokumentarni roman TRI HILJADE DANA BORBE ZA MONARHIJU, 2000. Njegove pesme objavljuju se u domaćim i stranim časopisima, zastupljen je u Antologiji svetskog pesništva (POET, Kanada, 1998).

MORAVA

U Srbiji

na ćupriji

u Ćupriji

čekao sam Te

na Moravi

plakao

prizivao

ja sam Te dozivao

 

Ti si prošla

otišla

otekla

sa maglom se stopila

istekla

utekla

 

Sa Moravom na Moravi

još Te čekam

na ćupriji u Ćupriji

Natrag

OTKROVENJE

Otišao sam,

a ne znam ishodište

Idem,

a ne znam utočište

Zaboravio sam

gde mi je bilo

polazište

Pođem opet,

pa stanem

Noću budan,

danju mamuran

Sunce me jede,

zvezde njište,

kiše po meni

pljušte

Sanjam da spavam:

Postelja mi

mekano đubrište

DRAGA BRAĆO I SESTRE,

Govori vam vaš brat, armiski general Milan Nedić, predsednik srpske vlade. Govorim vam iz dubine srpske duše i srca, čestito i pošteno, tako mi Bog pomogao!

Danas srpski narod preživljuje najteže dane otkako se doselio u ove balkanske zemlje.

Aprila meseca ove godine izgubili smo slobodu i državu, a sada nam preti opasnost da izgubimo narod. Našom lepom zemljom čuje se lelek, jauk i plač. Ustao je brat na brata. Pale se žita, teška zamuka radnog sveta. Ruše se javna dobra, ubijaju se seoski domaćini po ravnoj Mačvi, Šumadiji, Pomoravlju. Prolijeva se neštedimice srpska krv. Pitam vas: zar nije bilo dosta prolivanja srpske krvi? Zar nije bilo dosta muka i patnji, bolova i suza, rušenja, zgarišta, nego su čak braća udarila jedan na drugog. Hoće u građanski rat. Nešto što je najstrašnije. Kao da hoće da se ispune reči naših neprijatelja: „Da će drumovi poželeti Srba“... Ali u ime vaše ja im uzvikujem da će se prevariti: dogod teče junačka krv u srpskim srcima i dogod je čistog srpskog narodnog razuma, neće to biti. Naći će srpski narod svoj pravi put.

Došao sam na vladu da spasavam narod, da se međusobno ne istrebi, da zavlada red i mir, rad i bratstvo, da sačekamo svršetak rata združeni pod srpskim barjakom. Samo sloga Srbina spasava. Šta mi možemo sada da učinimo? Ništa! Samo sebi zlo. Mi smo zrno peska u uzburkanom svetskom moru. Danas se vrše obračuni najvećih sila sveta. Tu mi niti možemo pomoći, niti odmoći. Nemoj da se mešamo u tuđe stvari, jer ko se meša u tuđe stvari izvuče obično deblji kraj. Rešio sam se da narod povedem pravim narodnim putem: da gleda svoje interese i da se sačuva od istrebljenja. Obrazovao sam vladu narodnog spasa.

(Uvod u DEKLARACIJU VLADE NARODNOG SPASA,

2. septembra 1941.)

Natrag

BAJKA

Noć bez kumulusa

cirusi lepršaju među zvezdama

led obgrlio prozor

čujem, zaledila se voda

u dedinom bunaru.

Bio jedan opaki čarobnjak, priča nam Otac, koji je sagradio čarobno ogledalo. Sve dobro i lepo što bi se odzrcalo u njemu, postajalo je jadno i žalosno, a sve ono što ništa ne vredi, činilo se još gore. Ogledalo se kreveljilo svima i čarobnjakovi učenici su ga nosili po svetu i ismevali i ružili ljude. Ubrzo nije bilo ni zemlje ni čoveka, koji se u ogledalu nije prikazao krivim i naopakim.

Otac me pomilova po kosi, a moj pobratim se začas šćućuri ispod velikog uvojka. I onda zli čarobnjačići, đavolčići, poleteše do neba sa ogledalom, koje se sve većma cerilo i ceptalo, tako da su ga jedva držali. Kad su pokušali da naruže zvezde, ogledalo im se izmače iz ruku i stropošta na zemlju. Razlete se sitna srča i dopade kome u oko, kome u srce, pa je ljudima sve izgledalo zlo i naopako. Čarobnjak je urlao od smeha.

Natrag

OKRUŽNO JAVNO TUŽILAŠTVO

Beograd

PREDMET: Tužba protivu Saveza komunista Jugoslavije i njegovog izvršnog organa CK SKJ.

Polazeći od drevnog temeljnog civilizacijskog načela da je spas naroda i domovine najviši zakon (Salus populi/patriae suprema lex esto),

Optužujem

Savez komunista Jugoslavije za zločin protivu naroda i države.

Obrazloženje

1. Zločin protivu slobode, ljudskih prava, demokratije

Glavni krivac za krajnje tešku realnu situaciju u našoj (mojoj) domovini jeste SKJ, koji više od četiri decenije uzurpira svu vlast: od najnižih do najviših organizacionih oblika države i društvene zajednice. Slušajući samo sebe, propisujući nesuvisla i suluda pravila (ustave, zakone i ostala normativna akta), šireći nemoral najniže vrste, članovi SKJ su, poput gubara, skakavaca i pacova, opustošili domovinu i doveli je do beznađa. I pored toga, do dana današnjeg, ne samo da nisu kažnjeni, nego im se podižu spomenici, ulice i gradovi nazivaju njihovim imenima, daju im se počasti i ordenje. Ovaj narod, četiri decenije uporno i sistematski zaglupljivan supremacijom monstruozne komunističke vlastele, nije bio u stanju da tome stane na put i da zlotvore kazni (poput Afrikanaca koji su likvidirali cara Haila Salasija, ili bar onako kako su kažnjeni Reza Pahlavi ili filipinski diktator).

Natrag

Vraćanje na početak

Vraćanje na recenziju Godina

Vraćanje na recenziju Politike