PEDESET GODINA DO RATA

Šest priča o socijalizmu iz ličnog ugla

Davno preminuloj sestrici i svoj jugoslovenskoj deci, nevinim žrtvama jednog besmislenog rata

Da istorijske i političke okolnosti utiču na sudbinu ljudi i čitavih porodica, samo po sebi je razumljivo. Ali do kojih sve dalekih i teško razumljivih psiholoških detalja doseže uticaj ideologije i njeno moguće nasilje — i kojim sve putevima ljubavi ili pak mržnje to može da razume samo onaj ko je imao sreću da svoju MAJKU i svoga oca najzad dovoljno razume, pa s njima i ovu ili onu ideologiju, te time ceo svet.

Ekonomske teškoće nije lako odvojiti od političkih okolnosti. Romanom PRVI DANI opisan je slučaj jedne emigracije u inostranstvo. Zbog pritiska ideologije na ekonomiju mogući su i razni vidovi tzv. unutrašnje emigracije, poslednji povod može da joj bude upravo POREZ.

Da li jedan društveni sistem stvara i poseban psihološki tip ljudi, ili stvar stoji obrnuto: autoritarne crte u samoj prirodi čoveka uzrok su što se tu ili tamo u svetu uvek iznova pojavljuju autoritarni, pa čak i totalitarni režimi? Nešo od tajne ove uzajamnosti otkriće nam i TAJANSTVENI MILO.

Da je uvek iznova osmišljavanje ovoga sveta neophodno čoveku, u to nema nikakve sumnje, to je razlog pojavi velikih utopističkih ideja kroz istoriju: PLATON, HRIST, MOR, OVEN, SEN-SIMON, MARKS I ENGELS. Ako pak iza jedne takve ideje stane institucija i čak oružana prinuda, smisao se nužno izokreće. Do kakvih sve čudesa tada dolazi pokazuje i priča UGOVOR: jedan stan od stotinu hiljada DM, na primer, najzad se može kupiti za samo nekoliko stotina, prosto stotina doduše uslovno. Pod kojim uslovom?

Ako u ma kome gradu na svetu sretnete čoveka na ulici i upitate ga, je li, na primer, to i to zakon, propis ili samo preporuka vlasti, možda tek politička parola on će, najverovatnije, slegnuti ramenima. Na koji se način ova okolnost može zloupotrebiti u uslovima političkog monopola, pokazuje i priča PRVI JE DRUGI, strani jezik, na primer, koji se uči u školi. Jedna besmislica zavijena u oreol mistike moći.

* * *

Knjiga je pod istim naslovom prvi put štampana 1993. ali je imala  podnaslov „Pet priča o socijalizmu iz ličnog ugla“. Onda objavljenim pričama sada, u ediciji sabranih dela, pridodata je i šesta priča:

PESNIK I NJEGOVA ŽENA

Posvećena nadi da se jednoga dana čovek ovog istorijskog podneblja neće odricati čoveka do sebe

 Posebne knjige pod naslovom PESNIK I NJEGOVA ŽENA, dakle, u sabranim delima više nema.

Preostale priče iz te zbirke, objavljene inače 1994, prebačene su u šestu i sedmu knjigu, te tako

PEDESET GODINA DO RATA,

 ŠEMA I KANT

  i POLJUBAC

čine trilogiju sa  jedinstvenim podnaslovom „Priče o ljubavi i mržnji“

Izdanje iz godine 1993.

 

 

Dr Ivan Šop:

JEDNA OVAKO autentična knjiga i na tako visokom umetničkom nivou mogla je da nastane samo van svih književnih tokova i utvrđenih pravaca, baš bukvalno samoniklo, iako u jednom istorijskom periodu, upravo, o jednom istorijskom periodu koji je već i na književnom polju jasno ispoljio svoje svetske zakonitosti,

te tako Poljaci imaju Česlava Miloša i ZAROBLJENI UM, Rusi Aleksandra Zinovjeva i POLET NAŠE MLADOSTI, a mi sada Milana Nešića i PEDESET GODINA DO RATA.

Ima li se u vidu da se radi o istinski darovitom piscu, koji je u stanju da u nekoliko reči uhvati samu bit jedne situacije i da nam predoči čitave slike a da je pri tome pismen i široko obrazovan, onda je jasno kako je bilo moguće da nam samo kroz „Pet priča o socijalizmu iz ličnog ugla“, podvlačim, iz ličnog ugla, kaže o tom socijalizmu mnogo više nego svi sociolozi i naučnici za ovih pedeset godina.


NEŠIČ MILAN: Pedeset godina do rata

Das Leben ist schwer, nicht die Mathematik! (S. 44).

Das Buch „Fünfzig Jahre bis zum Krieg“ enthielt fünf Erzählungen über den Sozialismus aus persönlicher Sicht, die eine Familienchronik bilden. Der serbische Autor Milan D. Nešić, der 1939 in Beograd geboren wurde und 1963 das Studium der Elektrotechnik abschloß, lebt in seiner Geburtsstadt und erteilt gegenwärtig Privatunterricht in Mathematik. 1992 wurde ihm die amerikanische literarische Anerkennung „Barbara Bauer“ zuteil. Der vorgelegte Band beleuchtet durch authentische Begebenheiten die momentane Situation in Serbien. Es ist die Rede vom Krieg, der unvorstellbaren Inflation, von Familienereignissen, die in die Vergangenheit führen und die Gegenwart verständlich machen, von der Kontrolle des Regimes über die Literatur und anderem mehr. So wird die Privatgeschichte zum Spiegelbild der Serbischen Geschichte. Das Buch ist jedenfalls der Auseinandersetzung wert.

Život je težak, ne matematika! (strana 44).

Knjiga „Pedeset godina do rata“ sadrži pet priča o socijalizmu iz ličnog ugla, koje čine porodičnu hroniku. Srpski pisac Milan D. Nešić, koji je rođen u Beogradu 1939. i diplomirao elektrotehniku 1963, živi u svom rodnom gradu dajući privatne časove matematike. 1992. pripalo mu je američko literarno priznanje „Barbara Bauer“. Knjiga koja je pred nama osvetljava trenutnu situaciju u Srbiji, i to kroz autentičnu datost. Reč je o ratu, o nezamislivoj inflaciji, o porodičnim događajima koji sežu u prošlost a objašnjavaju sadašnjost, o kontroli režima nad literaturom i o mnogo čem drugom. Tako je ova porodična hronika postala likom u ogledalu srpske istorije. Knjiga je na svaki način vredna razmatranja.

Peter Kersche

LOG, Zeitschrift für internationale Literatur,
broj 62/1993


Mr Miroslav Kostić:

KAD JE PISAC i iskren i talentovan, kad je dakle, originalan, pokaže se da mu je ipak moguće naći paralelu, baš tada — u svetskim razmerama. Po insistiranju na prirodnom i realnom, pa čak i egzaktnom — u naslovnoj priči PESNIK I NJEGOVA ŽENA. Nešić daje i čitave matematičke formule, doduše u fusnoti — za Nešića bi se moglo reći da je naturalist poput Zole. Po tome koliko insistira na detaljima, tj. na njihovoj istini (vero, verismo) bio bi sličan verizmu, tj. Đovani Vergi, za koga možda nikada nije ni čuo. A opet, čitajući njegove priče pažljivo, čovek stiče utisak da ma koliko ti detalji bili obični, kao da i nisu na običan način odabrani, još manje slučajno iskombinovani, nikako ne sami za sebe, već tako da uz njih uvek iskrsne po koji nagoveštaj nečeg daljeg, kao da su simbol nečeg dubljeg oko čega tek treba da se pitamo. Da je pesnik, Nešić bi verovatno pripadao simbolizmu, uprkos svoj realnosti svojoj.

 

Vraćanje na početak

152 stranica

80-gramska bezdrvna hartija

Format 12,5 x 20,5 cm

Povez broširan, heftovanjem ojačan

Korice 250-gramske, bindakot, plastificirane

Na poleđini portret autora

Zasad se knjiga po ceni od 300 dinara (s poštarinom) može naručiti samo elektronski (za inostranstvo 10 €)

mine@drenik.net

Isporuka pouzećem,

plaćanje poštaru