Poštovani gospodine Nešiću,

Javljamo se u okviru akcije poklona koju ste organizovali Vi i Narodna biblioteka Srbije. Naša biblioteka bi preuzela sledeće naslove:

1. Prvi dani

2. Esej o Bogu

3. Filozofija i verovanje

4. Priča o ocu i otačastvu

5. Književna autobiografija

Navedene  naslove nemamo u svojim fondovima pa je ovo izvanredna prilika da  dođemo do njih. Naša praksa je da nove naslove uzimamo po 1 primerak a kasnije možda otkupimo još par primeraka. Nadam se da ćemo i dalje uspešno sarađivati.

Unapred hvala.

Adresa: Narodna biblioteka

                    Trg partizana 12

                    31000 Užice

Pozdrav od

Dragoslave

(bibliotekar u odeljenju obrade i nabavke)

iz Narodne biblioteke Užice.


Poštovana g-đo/g-đice Dragoslava,

Drago mi je što se interesujete za navedene knjige.

Da, problem je u transportu ili poštanskim troškovima (pošto se radi o matičnim bibliotekama koje, dakle, opskrbljuju i svoja isturena ili dalja opštinska odeljenja, te i nije u pitanju po jedan primerak). Stoga je akcija zamišljena tako da ide preko Narodne biblioteke Srbije, uz prirodnu pretpostavku da službenici svih biblioteka u Srbiji povremeno i inače  dolaze u Beograd te svraćaju baš u nju.

Ukoliko pak niko od Vaših službenika a niti Vi lično nećete skoro za Beograd, onda mi se možete ponovo javiti, pa ću Vam navedenih 5 knjiga poslati ja lično na adresu koju ste priložili. To što biste docnije eventualno otkupili još par primeraka, hvala na lepoj želji ali Vam je jeftinije da neko doputuje i odmah uzme potreban broj primeraka kod navedenih službenika Narodne biblioteke Srbije (gde sam već preneo po sto i više primeraka od svakog naslova).

Srdačno

M. Nešić

P. S.

Što se tiče dalje saradnje, na ovakav način sarađivaćemo sigurno, moj interes kao pisca i jeste da budem čitan. Problem je na drugoj strani i mnogo je dublji: kako dobra knjiga, koja ne prati trenutne hirove ideologije, politike, itd. kako da bude isplatljiva bar toliko da pokrije troškove štampe. Svoj projekat izdavanja sabranih dela dosad sam  realizovao zahvaljujući (uglavnom) jednom donatoru-sponzoru, pa svejedno što je kao izdavač figurisala Resavska biblioteka.  Danas se i najveći izdavači oslanjaju ponajpre na sponzorske pare samoga pisca i to mnogo skuplje nego kad je u pitanju mali izdavač, ili čak, najbolje, neko tek samo registrovan za pravo izdavanja. Ukratko, danas izdavač i nije važan pošto medijska podrška uglavnom i ne zavisi od njega već pre svega i dalje od tradicionalne pripadnosti, da ne kažem klanovske ili partijske. Važan je, dakle, onaj ko daje pare, a u mom slučaju sam organizujem lekturu, korekturu, sam pregovaram sa štamparijom daleko najjeftinije.

Kao što vidite, naša dalja saradnja zavisi od mogućih sponzora.

M. N.

Natrag