AKCIJA

POKLONA*

Danas se kultura mora poklanjati, ali se ona ionako ne može kupiti...

Kada je reč o Beogradu i pripadajućim opštinama, situacija je jednostavna. Tu sam pisac odnese na poklon pedesetak ili i više  primeraka svoje knjige centralnoj Biblioteci grada Beograda, s molbom da ih njene službe distribuiraju dalje svojim opštinskim bibliotekama a ove opet dalje isturenim odeljenjima  — i za nekoliko meseci knjiga dođe do svog čitaoca u najdaljem kutku najdalje beogradske opštine. Međutim!

Problem je distribucija bibliotekama po Srbiji. Dok je benzin bio jeftiniji, pisac je za lepa vremena sa zadovoljstvom sedao u miniku pa lično posećivao matične biblioteke u Pančevu, Smederevu, Čačku, Kragujevcu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Valjevu, Šapcu, Subotici, Aranđelovcu, i poklanjao im potreban broj primeraka — nije izlazilo mnogo skuplje nego kad se glomazni paket pošalje poštom, a bilo je i sigurnije i brže. U međuvremenu su i poštanske usluge poskupele, naročito za preporučene pošiljke. Stoga je ovoga puta Narodnoj biblioteci Srbije u Beogrdu, Skerlićeva 1, poklonio:

40 primeraka svoje knjige POLJUBAC

120 primeraka knjige PRVI DANI

120 ESEJ O BOGU

120 POLITIKA, HLEB I KNJIGA ►►

120 FILOZOFIJA I VEROVANJE

120 PEDESET GODINA DO RATA ►►

118 ŠEMA I KANT

110 POLJUBAC, drugo, prošireno izdanje, s pogovorom sabranim delima

126 PRIČA O OCU I OTAČASTVU i

126 KNJIŽEVNA AUTOBIOGRAFIJA,

Isto s molbom da ih distribuira matičnim gradskim bibliotekama po Srbiji, ima ih tridesetak. Kako republička Narodna biblioteka, pak, nema niti službu za distribuciju tog obima, niti novčana sredstva za tu svrhu, to i pisac Milan Nešić i – u ime Biblioteke – Vesna Zdravković, tel. 011/245-1-242, lokal 47, mole službenike biblioteka po Srbiji da o ovoj akciji obaveste svoje kolege, kako bi stupili u kontakt i dogovorili preuzimanje potrebnog broja primeraka kad i inače sličnim poslom dolaze u Beograd.

U Beogradu, ažurirano 14. decembra 2004.

NAPOMENA: Nedavno je pisac ipak lično posetio biblioteku u Jagodini, elektronski kontaktirao sa g-đom  Dragoslavom iz Užica i ljubaznošću g-đe Biljane Stanković poslao 45  knjiga u Niš...

Natrag

 To Beginning